Следвайте Гласове в ТелеграмСлед две десетилетия обещания и опити за законодателни

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСлед две десетилетия обещания и опити за законодателни
Коментари Харесай

След 60 години живот в тайна - на осиновяването, 2 млн. българи свободни да познаят близките си

Следвайте " Гласове " в Телеграм

След две десетилетия обещания и опити за законодателни промени тайната на осиновяването към този момент не е най-голямото табу в България.

Депутатите одобриха в сряда дефинитивно промени в Семейния кодекс, с които разкриването ѝ се улеснява.

60 години тя пречеше на над 2 млн. души у нас да узнаят своя генезис. Това са осиновени деца, техните осиновители и фамилиите им.

Освен че носи психически контузии на хората, които живеят в тайната на осиновяването, ги лишаваше и от правото да знаят имат ли генетични болести. Или дали не са в блудничество.

Основни мотори на смяната са Деница Сачева от ГЕРБ и Христо Петров - Ицо Хазарта

от “Продължаваме смяната ”.

Двамата внесоха текстовете си още през юни, а през юли минаха на първо четене през пленарната зала. (Не)коалиционни търкания са довели до там, че текстовете са били отхвърлени от ГЕРБ и Движение за права и свободи в правната комисия, само че в сряда и двете обединения ги поддържаха и прибавиха свои корекции.

Всяко осиновено дете към този момент ще може да знае кои са биологичните му родители.

А част от персоналната си история някогашната външна министърка и депутатка от ГЕРБ Екатерина Захарива избра да опише от трибуната в Народното събрание. Поводът бяха нападките от опозицията към текста, че неправителствени организации да могат да посредничат на хората, които желаят откриване на тайната при осиновяване.

Екатерина Захариева и брачният партньор ѝ арх. Ангел Захариев към този момент са родители

“Аз имам персонален опит от подобен курс, тъй като аз съм осиновител. Беше по време на най-тежките условия на коронавирус. Аз бях впечатлена от професионализма. Беше онлайн, само че дадоха отговор на много огромна част от въпросите, които персонално аз имах и всеки осиновител, допускам. Дори и за решението и преценката на органите по-късно дали да те впишат в регистъра, тъй като чисто

официално може да отговаряш на изискванията - да нямаш болести, да имаш приходи, само че душевен да не си квалифициран за тази стъпка ”, показа Захариева от трибуната.

Депутатката е омъжена от 17 години за проектант Ангел Захариев, който има дълга кариера в градоустройството.

Осиновяването е персонална идея на Ицо Хазарта, който повече от 2 години се бореше тайната да отпадне. Той оказва помощ и на доста деца от домове, като им обезпечава курсове, почивки, поддръжка с пари от депутатската си заплата. (Виж карето долу.)

Тримата се заемат с поправките, тъй като до момента, с цел да стигнат осиновените до информация за своя генезис и биологични родители, те трябваше да минат през дълъг развой и правосъдно дело. Семейният кодекс изискваше от тях да потвърдят “важни обстоятелства, които постановат това ”, а правосъдното решение не може нито да се апелира, нито да се стачкува от прокуратурата. Така се оказва, че доста осиновени, които желаят да схванат кои са, нямат право на това, в случай че не потвърдят “важно събитие ” като да вземем за пример, че търсят донор за трансплантация. Липсваше обаче ясна формулировка какво е то, а преценката бе на съда.

Информация за произхода ще могат да изискат от съда освен осиновителите и осиновеният, само че и неговите деца и сватбен сътрудник. Възрастта, на която осиновено дете ще може да изиска да научи за рождените си родители, обаче се подвига на 18 година

По настояването ще се произнася окръжният съд, само че откакто изслуша биологичните родители при закрити врата, в отсъствието на осиновения. Такова чуване няма да има, в случай че родителите не могат да бъдат призовани по реда на Гражданско-процесуалния кодекс или са умряли. Съдебното решение може да се апелира от молителя или да се стачкува от прокуратурата.

Това бе признато със 179 гласа “за ”, като Българска социалистическа партия се въздържаха, а “Има подобен народ ” бяха срещу.

Създава се Национална електронна осведомителна система, в която ще се намира информацията и за децата, дадени за осиновяване, и за кандидат-осиновителите, както и Електронна платформа за кандидатстване за осиновяване. Те би трябвало да проработят от 1 януари 2025 година с поднормативен акт на общественото министерство. Ще обслужват случаите в страната, само че не и интернационалните. Така кандидатстването за осиновяване към този момент ще може да става онлайн.

С електронизацията на процеса и неговото усъвършенстване ще се направи по-ефективен подборът на родители, които да са най-подходящи за децата. Кандидатстването става с подаване на заявление, от искащите да осиновят дете се желаят и избрани медицински документи.

“Всички тези неща, които сега кандидат-осиновителите би трябвало да подават, в това число отчетът на обществените служащи ще бъде в системата ”, изясни Сачева. Процесът за кандидатстване не се трансформира, нито се понижават нужните документи, просто се улеснява.

Друга значима смяна в кодекса е възбраната на бракове с малолетни. Досега бяха вероятни отстъпки за деца, навършили 16 година, само че с позволение на районния съд. От “Възраждане ” обясниха, че в житейски проект има условия, при които ранните бракове са възможни - да вземем за пример при бременност.

Според последното национално броене в България има 878 девойки сред 12 и 17 година, които са омъжени и имат деца. Такива бракове са и една от аргументите за отпадане на 5% от деца от учебно заведение и по тази причина всички политически сили би трябвало да се обединят против това. Трябва доста съществено да се отнесем с тези текстове, тъй като, в случай че има проблеми, които би трябвало да бъдат решавани, е едно, само че когато би трябвало да се води политика против това деца да раждат деца и деца да отпадат от учебно заведение поради бракове, аз мисля, че тук би трябвало да бъдем единни, изясни Деница Сачева.

Христо Петров: Хиляди хора не знаят дали индивидът, с който се разминават, не е тяхна майка, брат или сестра

“На хиляди хора правото да знаят тази информация им е отнето и то е оставено в ръцете на някого другиго. Някой различен би трябвало да им даде позволение да знаят дали са заболели по завещание, дали индивидът, с който чакат на автобусната спирка не е техен брат или сестра, дали градът, в който са на екскурзия, не е техният роден, а дамата, с която се разминават по тротоара, не е тяхна майка. ” Това сподели депутатът от ПП-ДБ Христо Петров по време на гласуването на измененията в Семейния кодекс.

Христо Петров

И изясни, че в пленарната зала всеки знае своя генезис. Кой има право да каже кое е значимо събитие и за какво би трябвало да си болен, с цел да знаеш кои са родителите ти. В цяла Европа този въпрос е организиран и през днешния ден имаме късмет дружно да дадем тази правдивост на хората, които я чакат, сподели още той.

Деница Сачева: И двете с Катя имаме осиновени деца и знаем какъв брой е значимо те да знаят своя генезис

“Преди 7 година с Екатерина Захариева започнахме тази борба за промени в Семейния кодекс в интерес на децата, които са осиновени или чакат да бъдат осиновени. И двете с Катя имаме осиновени деца и знаем какъв брой е значимо те да знаят своя генезис, с цел да живеят свободни и сигурни в себе си. За мен осиновяването е тематиката на моя живот, тъй като и майка ми е осиновена и повече от 50 години търси своя генезис. Днешната законодателна победа обричам на нея ”, написа някогашната обществена министърка и настоящ началник на обществената комисия в Народно събрание Деница Сачева след гласуването на измененията в Семейния кодекс във фейсбук.

Сачева от дребна знаела, че щом стане на 40, ще осинови дете. Нейната баба осиновява майка ѝ навръх тази възраст. Затова и на 39 подава документите си. Посреща 40-ия си рожден ден със напълно непознати двойки в учебно заведение за кандидат-осиновители. Тогава се слага и най-важният човек в живота ѝ - синът ѝ Виктор, и по този начин към този момент 10 години.

“Синът ми знае, че е роден в сърцето ми. Че е мечтан и обичан и сред нас няма секрети. За да пораства свободен, би трябвало да е крепко стъпил на земята. А това може да стане единствено в случай че знае кой е, от кое място идва и какво се случва с него. Затова и написах специфична приказка за него. Писах и трих с дни, до момента в който не обмисля всяка дума в нея. Когато за първи път ме попита по какъв начин съм го родила, отклоних въпроса.

Деница Сачева разчита и на майка си в грижите за Виктор

Но когато попита още веднъж, извадих приказката и му я описах. Оттогава приказваме изцяло свободно по тематиката, показа тя за “24 часа ” преди време.

Синът ѝ знае всичко за себе си, само че 70-годишната ѝ майка не е съумяла да разкрие изцяло тайната на своя генезис и Деница знае какъв брой я изтезава това. Тя самата разкрила жена, за която е сигурна, че е нейна вуйна по майчина линия. Но когато се срещнали, осъзнала, че ще обърка живота ѝ, в случай че разкрие истината.

“Така в моя живот се появиха три гледни точки към тайната. Тайна, която разяжда. Тайна, която изчезна и това ни освободи. И загадка, която взех решение да вардя, с цел да не навредя ”, обобщава Сачева.

Инфо: " 24часа "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР